Ota huumeet puheeksi - huumeista puhuminen ei ole tarttuva tauti

Tiistai, 18. kesäkuu 2019 - 17:51

Ota huumeet puheeksi - huumeista puhuminen ei ole tarttuva tauti

Huumeiden käyttö on viimeisten viiden vuoden aikana kaksinkertaistunut Helsingissä, muistutti Ronja Salmen hiljattain julkaistu artikkeli (HS 24.5.2019). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimuksesta tiedämme, että ongelma ei koske ainoastaan pääkaupunkiseutua. Se ulottuu koko Suomeen.

Karut tulokset eivät ole pahin asia. Vielä suurempi ongelma on vaikeneminen. Huumeiden käytöstä ja huumeita käyttävistä ihmisistä ei haluta puhua. Kenties oletamme, että käyttäjien joukko on kaukana, poissa tutusta ja turvallisesta ympäristöstämme. Tämä on suuri harha. Huumeiden käyttäjät ovat varsin kirjava joukko eri-ikäisiä ja -taustaisia henkilöitä, erilaisissa elämäntilanteissaan. Hän voi olla vastaantuleva opiskelijanuori tai hyvin pukeutunut työntekijä, joka ohittaa sinut aamuruuhkassa. Satunnaiskäyttäjä – THL:n arvioimista noin 200 000:sta – saattaa olla kuka tahansa, lähellä tai kaukana, puolituttu tai tuntematon. Hyvä ystävä vieressä.

Lue koko julkaisu A-klinikkasäätiön sivuilta: https://a-klinikkasaatio.fi/arkisto/ota-huumeet-puheeksi-huumeista-puhuminen-ei-ole-tarttuva-tauti