Työelämässä päihteiden käyttö peittyy surullisen usein

Tiistai, 15. joulukuu 2020 - 18:13

Työelämässä päihteiden käyttö peittyy surullisen usein

Työpaikalla suhtaudutaan päihteiden käyttöön eri tavalla ja suhtautumistavan mukaan se vaikuttaa paitsi koko työyhteisöön myös yksittäiseen työntekijään, joskus varsin kohtalokkaalla tavalla.

– Haitallinen päihteiden käyttö näkyy yleensä perhe-elämässä ja sosiaalisissa suhteissa paljon ennen kuin se alkaa näkyä töissä. Siinä vaiheessa, kun työssäkäynti ei enää onnistu, on päihteiden käyttö jo runsasta tai jatkunut pitkään, sanoo asiantuntija Heli Ringbom A-klinikkasäätiöstä.

Ringbomin mukaan asiaan vaikuttaa se, miten työpaikalla suhtaudutaan päihteisiin. Ylen Ina Mikkolan Tilipäivä-ohjelman podcastissa Christer kertoo, että hänen työyhteisössään ihailtiin tyyppejä, jotka pystyivät tekemään työpäivän, vaikka edellinen ilta oli ollut kostea ja jatkunut aamuun asti.

– Tällainen päihteiden käyttöä ihannoiva kulttuuri voi sallia helpommin myös päihtyneenä työskentelyn ja puuttuminen voi olla vaikeampaa, Ringbom täsmentää.

Toisaalta asiantuntija Ringbom pitää mahdollisena, että kotona juominen on etätyöskentelyn myötä lisääntynyt. Se on antanut työntekijöille mahdollisuuden tissutella kotonaan katseilta piilossa.

Kun työtä tehdään etänä, päihdeongelma saattaa kehittyä pitkälle ennen kuin se huomataan.

Lue koko juttu ja kuuntele podcast täältä: Työkaverisi juo salaa päivän aikana - Asiantuntijat kertovat miten otat asian